T-34 / 85 BigTanks
T-34 / 85 BigTanks
Tak jsem pořídil svůj další model v šestině. Kamarád a kolega z klubu - Housenka , nabízel k prodeji svůj model tanku T-34/85, kterým doposud jezdil. Ač s vědomím, že modelů už mám až, až ( 5 šestin) jsem prostě nemohl odolat, neboť se jedná o významný ikonický stroj, a právě tento model jsem vždy toužil ve své sbírce mít. Shodou okolností se jedná o tentýž model, jež jsem viděl u prodávajícího modeláře při koupi svého prvního tanku v měřítku 1:6 Sherman. Tenkrát se prodávající zapřísahal, že T-čko nikdy neprodá....No a hle....po několika letech jej mám doma..
Model jsem si přebral na našem klubovém soustředění u Housenky na chatě, kde jsme podnikli několik jízd v ustupujícím rozbředlém sněhu.
Model jsem si přebral na našem klubovém soustředění u Housenky na chatě, kde jsme podnikli několik jízd v ustupujícím rozbředlém sněhu.
- Přílohy
-
- IMG20260206161732.jpg (3.38 MiB) Zobrazeno 528 x
-
- IMG20260207095926.jpg (2.84 MiB) Zobrazeno 528 x
Re: T-34 / 85 BigTanks
Po příjezdu domů jsem chtěl udělat pár dílčích úprav, týkajících se ovládání a zvukového projevu modelu. V modelu je totiž originální řídící jednotka od BigTanks, která bohužel poměrně výrazně nedosahuje kvalit současných řídících jednotek - v mém případě používaných ElMod Pro.
Nutno podotknout, že kamarád Housenka na modelu provedl několik zásadních mechanických úprav původního modelu, čímž mně ušetřil poměrně dost práce, která je potřebná k "vychytání" nedokonalostí původního modelu. Elektronika ale zůstala původní.
No a protože jsem náhodou měl v šuplíku jednu řídící jednotku ElMod Pro, rozhodl jsem se nakonec, že místo provizorních úprav stávající elektroniky. provedu rovnou kompletní výměnu , která by mě stejně v dohledné době čekala.
Vymontoval jsem tedy pohonné jednotky a posunul je zhruba o 15mm směrem dozadu, abych vyšetřil potřebný prostor pro co největší reprobednu, jež mně zaručí maximální kvalitu a sílu nového zvuku.
Nutno podotknout, že kamarád Housenka na modelu provedl několik zásadních mechanických úprav původního modelu, čímž mně ušetřil poměrně dost práce, která je potřebná k "vychytání" nedokonalostí původního modelu. Elektronika ale zůstala původní.
No a protože jsem náhodou měl v šuplíku jednu řídící jednotku ElMod Pro, rozhodl jsem se nakonec, že místo provizorních úprav stávající elektroniky. provedu rovnou kompletní výměnu , která by mě stejně v dohledné době čekala.
Vymontoval jsem tedy pohonné jednotky a posunul je zhruba o 15mm směrem dozadu, abych vyšetřil potřebný prostor pro co největší reprobednu, jež mně zaručí maximální kvalitu a sílu nového zvuku.
- Přílohy
-
- IMG20260212104443.jpg (6 MiB) Zobrazeno 526 x
-
- IMG20260214181851.jpg (5.01 MiB) Zobrazeno 526 x
Nyní jsem do podvozku namontoval nový pulsní měnič napětí 24V/12V- 30A ( černá krabička nad akumulátorem), který zajistí potřebnou energii pro napájení veškeré elektroniky modelu ( vlastní pohon modelu je na 24V ) a i rovnoměrné vybíjení obou pohonných 12V Pb akumulátorů.
Na překližkovou destičku, jež je dokonale elektricky izolovanou podložkou jsem připevnil i novou řídící jednotku celého modelu - ElMod Pro.
Na překližkovou destičku, jež je dokonale elektricky izolovanou podložkou jsem připevnil i novou řídící jednotku celého modelu - ElMod Pro.
- Přílohy
-
- IMG20260215202138.jpg (5.24 MiB) Zobrazeno 526 x
Z pevné překližky o tloušťce 7mm jsem vyrobil poměrně "anatomickou" reprobednu s vnitřním objemem zhruba 8l, do které bude nainstalován již osvědčený reproduktor Visaton o průměru 165mm.
- Přílohy
-
- IMG20260215202153.jpg (4.37 MiB) Zobrazeno 526 x
Dnes jsem trošku "dráteničil"....
- Přílohy
-
- IMG20260218201954.jpg (2.75 MiB) Zobrazeno 517 x
Tak mám první důležitou úpravu za sebou. Zvuk je oproti originálu (BigTanks) daleko lepší, sytější a i hlasitější, a to vše při nižšímu odběru proudu. Zbyde tedy více pro pohon - tedy delší jízdu. Na snímku to sice není vidět, ale v prostoru mezi bateriemi je uschována telemetrie, která přenáší do vysílače aktuální napětí pohonných baterií, aktuální a nejvyšší zaznamenanou spotřebu proudu v poslední jízdě a dvě hodnoty snímající aktuální teplotu z chladiče obou regulátorů. Tedy celkem důležité údaje vypovídající o aktuální zátěži baterií v daný moment provozu a tepelném zatíženi regulátorů. Například aktuální spotřeba proudu při zkušební pomalé jízdě po betonové podlaze garáže činila pouhé 2A pro oba motory a se zvukem !!! No a v případě, že bateriím bude docházet energie, není potřeba rozebírat a odstraňovat celou korbu tanku s věží, ale lze provést nabití baterií pomocí dvou Jacků mezi spínači pod odklopným krytem nad motorem .
Docela mě mrzelo, že čelní kulomet na tanku je napevno. Rád bych jej do budoucna udělal pohyblivý, což by jistě zase o kousek zvýšilo maketovost modelu. Trochu jsem tedy hledal na netu nějakou zajímavou fotografii, podle které bych mohl vytvořit co nejvěrohodnější pohyblivou maketu kulometu. Našel jsem docela slušný snímek a s pomocí 3D tisku jsem udělal celý kulový kloub, nové čelo a upravil původní hliníkový kryt střílny. Na krytu ještě udělat imitaci hrubého odlitku a po usnutí barvy vše smontovat...
- Přílohy
-
- IMG20260224170948.jpg (4.9 MiB) Zobrazeno 250 x
-
- IMG20260224173932.jpg (4.27 MiB) Zobrazeno 250 x
-
- IMG20260224193404.jpg (2.76 MiB) Zobrazeno 250 x
...a tady již "obroušené" a namontované...
- Přílohy
-
- kulomet.jpeg (204.95 KiB) Zobrazeno 233 x
-
- Kulomet I.jpeg (262.4 KiB) Zobrazeno 233 x
Konečně prodrátováno.... Světlomet už nesvítí nepřirozeně do modra a LED dioda v kulometu také vyměněna. Místo červené mně více realistická připadá žlutá...
- Přílohy
-
- IMG20260227185027_025504.jpg (3.19 MiB) Zobrazeno 225 x
-
- IMG20260227185056_025543.jpg (2.86 MiB) Zobrazeno 225 x
Tak jsem po dílčích vzhledových úpravách a instalaci nové řídící jednotky při prvních jízdách zjistil, že model při pohybu dopředu jede poměrně slušně. Bohužel a naopak při couvání pásy nabíhají na hnací kolo úplně špatně. Nejprve jsem se pokoušel tento problém řešit změnou napnutí pásů. Bohužel jsem došel k závěru, že zvyšováním napnutí pásu se daný problém negativně projevuje při jízdě vpřed, což je vlastně ještě horší stav, než ten stávající...
Začal jsem tedy řešit velikost vůle mezi zuby pásu a rolnami v hnacím kole. Předně bych rád uvedl, že by mně ani ve snu nenapadlo, že výrobce modelu vyrobí hnací kolo s až nesmyslně velkou vůlí vůči pásu. Konkrétně velikost originální hnací rolny byla 12mm ( jedná se o vnější průměr ). Tyto rolny byly následně nahrazeny rolnami novými, a to o průměru 19mm, kdy nová vůle byla nějakých 0,5 mm, oproti původní 7,5 mm !!! Nyní pásy nabíhají již dokonale, a to v obou směrech jízdy. Jj, pořád je co se učit....
Začal jsem tedy řešit velikost vůle mezi zuby pásu a rolnami v hnacím kole. Předně bych rád uvedl, že by mně ani ve snu nenapadlo, že výrobce modelu vyrobí hnací kolo s až nesmyslně velkou vůlí vůči pásu. Konkrétně velikost originální hnací rolny byla 12mm ( jedná se o vnější průměr ). Tyto rolny byly následně nahrazeny rolnami novými, a to o průměru 19mm, kdy nová vůle byla nějakých 0,5 mm, oproti původní 7,5 mm !!! Nyní pásy nabíhají již dokonale, a to v obou směrech jízdy. Jj, pořád je co se učit....
- Přílohy
-
- Původní rolny
- IMG20260320131156_055657.jpg (3.64 MiB) Zobrazeno 80 x
-
- Nové rolny
- IMG20260320134312_055726.jpg (3.33 MiB) Zobrazeno 80 x